5th Athens Video Art Festival

Το πέμπτο διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2009 στον πολιτιστικό πολυχώρο Τεχνόπολη, του Δήμου Αθηναίων. Περισσότεροι από 1400 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό υπέβαλλαν τα έργα τους και πάνω από 14000 επισκέπτες τίμησαν το φεστιβάλ με την παρουσία τους. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, εκτός από τις κατηγορίες Video Art, Video Installations, Installation Art, Performance Art και Web Art, υπήρξαν για πρώτη φορά δύο νέες κατηγορίες: Animation και Ψηφιακή Εικόνα. Επιπλέον, μερικά από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ παγκοσμίως παρουσιάστηκαν με αποκλειστικό υλικό και καλεσμένους: In Edit Beefeater (Ισπανία), Milano Film Festival (Ιταλία) και Transmediale (Γερμανία).

Ο Art Director του In Edit Beefeater Festival Musical Documental de Barcelona, Cristian Pascual, παρουσίασε την ιστορία του και τα βραβευμένα μουσικά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν κατά την ετήσια διοργάνωσή του όπως το «Kurt Cobain: About A Son» του AJ Schnack και το «Introspective» του Aram Garriga. Το δεύτερο, μάλιστα το προλόγισ ο ίδιος ο σκηνοθέτης κάνοντας μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία underground indie συγκροτημάτων και καλλιτεχνών. Επιπλέον, ο Francesco De Meo, animation curator στο Milano Film Festival, παρουσίασε ένα αφιέρωμα στα καλύτερα animation videos στην ιστορία του ιταλικού φεστιβάλ.

Το Athens Video Art Festival γιόρτασε την πενταετή πορεία του προσκαλώντας στην Ελλάδα καλλιτέχνες και εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που αποτελούν σημαντικό κομμάτι στη σύγχρονη ιστορία του Video Art και των Νέων Μέσων. Ο Καναδός Bill Vorn (Assistant Professor στο Electronic Arts Department of Cyber Arts, Concordia University) έδωσε μια διάλεξη για τη ρομποτική στις performing arts και συγκεκριμένα για την performance με τίτλο «Grace State Machines», που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ. Σε συνεργασία με το Γκαίτε, προβλήθηκαν τα πειραματικά μουσικά videos «Germany 2003 – 2007» υπό τον τίτλο «Saving Pop Culture» ενώ το Pratt Institute της Νέας Υόρκης παρουσίασε τα animation videos των σπουδαστών του.

Με τη φράση «Do it like Paik» το Athens Video Art Festival 2009 παρουσίασε το διαθεματικό εργαστήριο του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο Global Pool σε συντονισμό του visual artist Κώστα Μπασάνου. Με αφορμή το έργο του Nam June Paik’s «Global groove» οι συμμετέχοντες καλούνται να συνεισφέρουν σε μια δεξαμένη εικόνων, videos, ήχων κ.λ.π που θα αποτελέσει το υλικό για ένα ομαδικό video installation.

Στο πλαίσιο της κατηγορίας Performance Art, παρουσιάστηκαν ειδικές performances: ο Άγγελος Σπάρταλης παρουσίασε τη video performance «Wishes» όπου συμμετείχαν οι ηθοποιοί Στράτος Τζώρτζογλου, Μαριάνθη Μενεγάκη και Χαρά Κότσαλη. Η ομάδα Saltator παρουσίασε το έργο «Orbital» του Γιάννη Καρούνη με πρωτότυπη μουσική του Ηλία Βαφειάδη. Οι performances έθεταν το ζήτημα της ισορροπίας, σωματικής και ενεργειακής.

Στο Athens Video Art Festival 2009 παρουσιάστηκε η ζωντανή επίδειξη Robotic Arts Performance «Grace State Machines» από το Μόντρεαλ του Καναδά και το Concordia University. «Δύο ρομποτικά μηχανήματα συνδέονται μέσω αισθητήρων με έναν άνθρωπο. Αυτόματα, τα ρομπότ αρχίζουν να αντιγράφουν τις ανθρώπινες κινήσεις δημιουργώντας μια πολυποίκιλη χορογραφία σε συνεργασία με το ανθρώπινο σώμα». To project είναι προϊόν της συνεργασίας τριών καναδών καλλιτεχνών: του Bill Vorn, που εργάζεται στον τομέα της ρομποτικής από το 1992 ως καθηγητής Electronic Arts στο Concordia University, της Emma Howes, που ως καλλιτέχνις μελετά τις ψυχολογικές και σωματικές επιδράσεις των μηχανισμών ελέγχου μέσω της τεχνολογίας, του video και της αρχιτεκτονικής, και τέλος του Jonathan Villeneuve, που είναι απόφοιτος του Arts School του University of Quebec και ενεργό μέλος της κολεκτίβας Perte de Signal Το. «Grace State Machines» ήταν αναμφίβολα μια θεαματική performance που έμοιαζε να έχει έρθει από το μέλλον.

Το Athens Video Art Festival στην πέμπτη του επέτειο και με σκοπό να τιμήσει τον σπουδαίο Κορεάτη, μάστερ του Video Art, Nam June Paik, πραγματοποίησε το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. 31 έργα από τον σημαντικότερο πρεσβευτή του Video Art προβλήθηκαν σε ένα αφιέρωμα που ξεπέρασε τις επτάμιση ώρες σε αρχειακό υλικό. Σε αποκλειστική συνεργασία με τα Paik Studios και το Electronic Arts Intermix της Νέας Υόρκης, παρουσίασε για πρώτη φορά έργα του Paik με μεγάλη ιστορική σημασία για την Ελλάδα.

 

 

Δείτε όλο το φωτογραφικό υλικό στο Flickr :

 

Athens Video Art Festival 2009

Highlights

Κατάλογος

Συνεργασίες

Φεστιβάλ
Ινστιτούτα

Υποστηρικτές

Χορηγοί
Με την υποστήριξη
Υπό την αιγίδα
Συνεργάτες
Χορηγός Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
Χορηγοί Επικοινωνίας