CENTAUR μια ακόμη πρεμιέρα για το ADAF ONLINE_

28/08/2020
CENTAUR μια ακόμη πρεμιέρα για το ADAF ONLINE_

online.adaf.gr

04/09/2020 & 10/09/2020 | 21:00 (Ώρα Ελλάδας)

 

Το 16o Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), ο μακροβιότερος θεσμός για τη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα στην Ελλάδα (est. 2005), εγκαινίασε την Online εποχή και συνεχίζει καθημερινά τις δράσεις, παρουσιάζοντας ακόμη περισσότερες παγκόσμιες πρεμιέρες στο ADAF ONLINE. Πρόκειται για το πρώτο Digital Art Online Streaming Festival που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, και με το παρόν ανακοινώνει μια ακόμη πρεμιέρα.

Στις 4 και 10 Σεπτεμβρίου 2020, το ADAF ONLINE , θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράσταση “CENTAUR”, εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται μέρος και συμμετέχει ενεργά σε μια χορευτική παράσταση.

CENTAUR | Μια προκλητική συνάντηση μεταξύ χορευτών και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το Centaur είναι μια παράσταση που εξετάζει τις συνέπειες της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και της δύναμης της τεχνολογίας. Ο τίτλος, εμπνευσμένος από το πλάσμα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, είναι επίσης το όνομα ενός project πληροφορικής που εξυψώνει τις ανθρώπινες ποιότητες συνδυάζοντας την τεχνητή με την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Σημαντικά ονόματα όπως ο Pontus Lindberg (Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Danish Dance Theater), ο Ryoji Ikeda (ο κορυφαίος ηλεκτρονικός συνθέτης, sound artist και εικαστικός της Ιαπωνίας), η Cecile Waagner-Falkenstrøm (βραβευμένη εικαστικός εξειδικευμένη στην τεχνητή νοημοσύνη) και το Royal Danish Ballet δημιουργούν το Centaur – μια παράσταση για την ανθρώπινη τάση να προβάλει συναισθήματα πάνω σε μηχανές. Η ειδικά σχεδιασμένη τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να διεγείρει συνειδήσεις, συναισθήματα και προθέσεις είναι ταυτόχρονα συν-δημιουργός και συντελεστής της παράστασης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Συν-δημιουργός και Συμμετέχων

Η τεχνητή νοημοσύνη, που ονομάζεται David και προγραμματίστηκε αποκλειστικά για αυτή την παράσταση, είναι ταυτόχρονα συν-δημιουργός και συμμετέχων. Επηρεάζει τη χορογραφική σύνθεση βασιζόμενος σε διαφορετικές ομάδες δεδομένων όπως πλανητικές κινήσεις, τεχνολογίες σμήνους και τις κινήσεις των χορευτών που καταγράφηκαν και συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Ως χορευτής, μπορεί να εξομοιώσει συνείδηση, συναίσθημα και πρόθεση και να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους χορευτές στη σκηνή με αυτό να συνεπάγεται ότι κάθε παράσταση είναι διαφορετική.

Άνθρωπος ενάντια της μηχανής, δημιουργοί έναντι του δημιουργήματος

Η σύγχρονη τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη απαντάται παντού στην κοινωνία. Είμαστε εκτεθειμένοι σε διαφημίσεις, τροφοδοτήσεις και νέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, μέσω στοχευμένων αλγορίθμων, σχεδιάζουν περιεχόμενο ειδικά για εμάς. Αλλά πως μια διαρκώς αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει το μέλλον μας; Οι καλλιτέχνες θα εξελιχθούν σε υβρίδια – σε κενταύρους;

 

Θα γίνει ζωντανή χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης ως «συνεργάτης» των χορευτών επενδύοντας στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου τέχνης. Η συμμετοχή της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει τη δραματουργική δομή, τη χορογραφία και την επιλογή της μουσικής. Ο David μιλάει και γράφει στα Αγγλικά.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Χορογραφία / Σκηνοθεσία: Pontus Lidberg

Ηχητικός και Οπτικός σχεδιασμός: Ryoji Ikeda

Εγκατάσταση Τεχνητής Νοημοσύνης: Cecilie Waagner Falkenstrøm

Φωτιστικός Σχεδιασμός: Raphael Frisenvænge Solholm

Σενάριο/ Δραματουργία: Adrian Guo Silver

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Rachel Quarmby-Spadaccini

Πρωτότυπη Μουσική: Ryoji Ikeda

Μουσική: Franz Schubert, Giacomo Puccini & music created by Artificial Intelligence

Ανάπτυξη: The Center for Ballet and the Arts at New York University

Συμπαραγωγή: Danish Dance Theater co-produced with Oriente Occidente (IT), Théâtre National de Chaillot (FR), and The Royal Danish Theatre (DK)

Ευχαριστούμε τους: Augustinusfonden, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, William Demant Fonden, Knud Højgaards Fond, Beckett-Fonden, Jyllands-Postens Fond.

 

Θερμές Ευχαριστίες στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα για την γενναιόδωρη υποστήριξη.

 

Πότε : 4 & 10 Σεπτεμβρίου 2020, 21:00 pm
Διάρκεια
: 60’

 

Γίνε μέλος της γενιάς του Technotribalism και ζήσε την εμπειρία του ADAF ONLINE.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. To Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει για πρώτη χρονιά τα δικά του βραβεία, τα ADAF AWARDS, συνδέοντας ακόμη περισσότερο καλλιτέχνες και κοινό. Καθ΄όλη τη διάρκεια λειτουργίας της online πλατφόρμας, έχεις τη δυνατότητα να ψηφίζεις τα αγαπημένα σου έργα. Στο τέλος θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και θα βραβευτούν οι καλλιτέχνες.

Με τη φετινή θεματική του Φεστιβάλ “Technotribalism”, πιο επίκαιρη από ποτέ στην περίσταση του κορονοϊού, όπου κάθε βιομετρικό και κάθε επιστημονικό δεδομένο έχει ζωτική σημασία, και κάθε ψηφιακό αποτύπωμα ικανοποιεί την πείνα της κοινωνικής απόστασης, το Φεστιβάλ θέλει να προάγει τη συλλογικότητα και την ανοικτότητα προς τη γνώση, την τέχνη και την επιστήμη προσφέροντας τροφή για σκέψη ώστε όντας μέρος αυτής της φυλής να θέσουμε τα σωστά θεμέλια για τον αυριανό κόσμο.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, το ADAF επιδιώκοντας πάντα τη φυσική επαφή με το κοινό, θα ενώσει με ασφάλεια τον ψηφιακό με τον φυσικό χώρο, με έργα ανέπαφης διάδρασης και special events, βιώνοντας την πολυαγαπημένη μας Αθήνα διαφορετικά.

Μείνετε συντονισμένοι, για να μάθετε πως θα ζήσετε στην Αθήνα την πιο phygital ADAF εμπειρία.

 

Κλείσε το εισιτήριο σου για την παράσταση στις 4 Σεπτεμβρίου εδώ

Κλείσε το εισιτήριο σου για την παράσταση στις 4 Σεπτεμβρίου εδώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες

 

To CENTAUR είναι μια δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

CECILIE WAAGNER FALKENSTRØM,
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

H Cecilie Waagner Falkenstrøm είναι μια βραβευμένη καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία διαδραστικών έργων τέχνης. Τα έργα τέχνης της Cecilie έχουν εκτεθεί διεθνώς και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στο διδακτορικό της στο Royal College of Art στο Λονδίνο. Για το έργο τέχνης της Cecilie «ARTificial Intelligence FRANK» της έχει απονεμηθεί το διεθνές βραβείο ψηφιακής τέχνης «Το βραβείο Lumen 2017», το «Βραβείο τεχνητής νοημοσύνης BCS» και το British Art and Humanities Research Counsel’s “TECHNE Award 2017”. Η Cecilie είναι επίσης υποψήφια για το Prix Ars Electronica 2019. Το έργο τέχνης της Cecilie «ARTificial Intelligence MARY» έχει πρόσφατα εκθεθεί στο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο για τέσσερις μήνες.

RYOJI IKEDA,
ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Το soundtrack και οι προβολές δημιουργούνται από έναν διεθνούς φήμης ιαπωνικό οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ryoji Ikeda, με βάση τη μοναδική μαθηματική αισθητική του. Ο Ikeda έχει εμφανιστεί και έχει εκθέσει σε πολλά κορυφαία διεθνή μουσεία τέχνης και φεστιβάλ, όπου έχει αποκτήσει τη φήμη του ως ένας από τους λίγους διεθνείς καλλιτέχνες, ο οποίος εργάζεται πειστικά τόσο στα οπτικά όσο και στα ηχητικά μέσα. Ο Ryoji Ikeda έχει λάβει προηγουμένως το διάσημο βραβείο, Prix Ars Electronica.

RAPHAEL FRISENVÆNGE SOLHOLM
Φωτιστικός Σχεδιασμός

Ο Raphael Frisenvænge Solholm είναι σχεδιαστής φωτός που εργάζεται στους τομείς του θεάτρου, του χορού, της όπερας και των παραστατικών τεχνών. Έχει συνεργαστεί με το Danish Dance Theatre, το Bellevue Teater, το θερινό μπαλέτο Alexander Kølpins, το Republique Theatre, το Tivolis Koncert Hall, το Aalborg Theatre, το Nørrebro Theatre, το Mungo Park, το Theatre Grob, το Mammutteatret, το Theatre Momentum, το Funen Opera, το Odense International Music Theatre, Fix & Foxy and the Choreographer Collective EKKO. Εργάζεται επίσης ως σκηνογράφος και σχεδιαστής βίντεο. Τώρα εργάζεται ως Light Designer και Production Manager για το Danish Dance Theatre.

RACHEL QUARMBY-SPADACCINI
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΩΝ

Η Rachel Quarmby-Spadaccini σχεδιάζει κοστούμια για χορό και ταινίες. Τα κοστούμια της είναι ασυνήθιστα. Ογκώδη σώματα, ζώα πραγματικών διαστάσεων, δομικά, οργανικά, ημιδιαφανή, φωτισμένα με οπτικές ίνες ή αναξιοπαθούντα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς χορογράφους, συμπεριλαμβανομένου του Pontus Lidberg,πρόσφατα με τον Shimmering Asphalt για το New York City Ballet και με τους Anu Sistonen, Jo Stromgren, Tero Saarinen, Joelle Bouvier, Yan Bridard, Carolyn Carlson και Larrio Ekson. Για τις ταινίες και την τηλεόραση έχει δημιουργήσει ειδικές στολές για τους Roman Polanski, Luc Besson, Thierry Poireau, Bruno Podalydès και Franck Vestiel. Η γλυπτική της προσέγγιση, έχοντας εκπαιδευτεί σε υφάσματα και γλυπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τη χρήση καινοτόμων υλικών, βοηθά στην εξήγηση της επιτυχίας της για δύο δεκαετίες. Η Rachel ζει στη Γαλλία με τον άντρα της και την κόρη τους.

ADRIAN GUO SILVER, DRAMATURG
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ

Ο Adrian Guo Silver είναι δραματουργός και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με τον Lidberg σε πολλά έργα , καθώς και στο Written on Water, την ταινία χορού / δράματος μεγάλου μήκους του Lidberg. Συνεργάστηκε επίσης με τους Bill T. Jones / Arnie Zane Company, Martha Clarke και Colleen Thomas. Είναι κάτοχος Πτυχίου Δραματικής από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, όπου επί του παρόντος παρακολουθεί διδακτορικό στο θέατρο και την παράσταση.

 

Συνδιοργάνωση : Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Υπό την αιγίδα : Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2014-2020.