Το 18ο ADAF είναι εδώ και είναι FutuRetro!

01/02/2022
Το 18ο ADAF είναι εδώ και είναι FutuRetro!

*/ 18ο Athens Digital Arts Festival | FutuRetro | Ανοιχτό Κάλεσμα Συμμετοχών

 

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας,  Athens Digital Arts Festival, σας προσκαλεί να υποβάλετε τις προτάσεις σας για την επόμενη υβριδική (φυσική και online) διοργάνωση που θα διεξαχθεί την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2022 αντίστοιχα στην Αθήνα, με θέμα “FutuRetro” που καλεί να δούμε το μέλλον μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, και το παρελθόν μέσα από τα μάτια του μέλλοντος. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι την 1η Μαρτίου 2022.

FutuRetro

H επιστήμη του φουτουρισμού (επιστήμη του μέλλοντος) αποτελεί κλάδο των κοινωνικών επιστημών που βρίσκεται σε παραλληλία με αυτόν της Ιστορίας. Υποθέτει τα δυνατά, πιθανά και προτιμητέα σενάρια για το μέλλον και την κοσμοθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός άλλων, τις πεποιθήσεις και τους μύθους που τα υπονοούν.

Πολύτιμο εργαλείο της επιστήμης αυτής είναι το καλλιτεχνικό κίνημα της Επιστημονικής Φαντασίας, από το οποίο εύκολα διαπιστώνεται πως κάτι που ξεκινάει ως φανταστικό, ειδικά το “τεχνολογικό θαύμα”, μπορεί να καταφέρει στο μέλλον να γίνει κάτι πραγματικό. Τα Αεροπλάνα, τα Διαστημόπλοια, τα Ρομπότ, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Εικονική Πραγματικότητα, η Βιοτεχνολογία, η Ανθρωπόκαινος Εποχή, είναι ιδέες και έννοιες που πραγματώθηκαν μέσω των επιστημών και της τεχνολογίας, ύστερα από την αναφορά τους σε φανταστικά μέλλοντα ή παράλληλες πραγματικότητες. Ασκώντας, συχνά, κριτική στην πορεία της σύγχρονης και μέλλουσας κοινωνίας, η Επιστημονική Φαντασία και η επιστήμη του φουτουρισμού συχνά παίρνουν τη μορφή αμφισβήτησης, εξερευνώντας τις πιθανές επιπτώσεις της καινοτομίας στην κοινωνία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Με αυτήν την ιδιότητα, αποτυπώνουν το “πολιτισμικό φόντο” και προειδοποιούν για την πιθανή εξέλιξη του.

“Επειδή η σημερινή αληθινή ζωή μοιάζει τόσο με τη φαντασία της προηγούμενης μέρας, οι υποστηρικτές του παλιού είναι ανήσυχοι. Μέσα τους, είτε το παραδέχονται είτε όχι, υπάρχει η αίσθηση του ανικανοποίητου ή ακόμα και της οργής, καθώς το εξώκοσμο έχει εισέλθει στον προσωπικό τους χώρο. Βιώνουν την απώλεια του θαυμασμού καθότι αυτό που κάποτε καταχωρούσαν ως “θαύμα” τώρα έχει μετατραπεί σε κάτι συνηθισμένο και επίγειο.”– Isaac Asimov

Πλάι στην επιστήμη του φουτουρισμού, κινείται και το αισθητικό κίνημα του ρετροφουτουρισμού. Ξεκινώντας, συνήθως, από το ανικανοποίητο του παρόντος, ο ρετροφουτουρισμός επιχειρεί την απεικόνιση του μέλλοντος, όπως την ονειρεύτηκαν σε μια πιο πρώιμη εποχή, προσδίδοντας μια σκεπτικιστική διάθεση που υπονοεί την επαναξιολόγηση της τεχνολογίας. Εξερευνά τη σχέση αντίθεσης του παρελθόντος με το μέλλον και, σε προέκταση, των επιπτώσεων της τεχνολογίας, που άλλοτε είναι αποξενωτική και άλλοτε ενδυναμώνει την ανθρωπότητα, μέσα από μια νοσταλγική αντίθεση. Αν η επιστήμη του φουτουρισμού χαρακτηρίζεται από την πυρετώδη αναζήτηση αυτού που πρόκειται να έρθει, ο ρετροφουτουρισμός είναι η υπενθύμιση της προσμονής.

“Όρισε και κράτα το μέλλον γιατί αλλιώς το μέλλον θα ορίσει και θα κρατήσει εσένα.”- Patrick Dixon

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, επέλεξε το θέμα “FutuRetro” για την 18η διοργάνωση του ADAF 2022 με μια διάθεση ανασκόπησης για την ενηλικίωσή του. Με αφορμή τη σύγχρονη δυσανασχέτηση και σκεπτικισμό για την κατάσταση του παρόντος, μετά και από την κρίση της πανδημίας, της οικονομίας και της κλιματικής αλλαγής, στρέφεται στην επιστημονική φαντασία και στον ρετροφουτουρισμό, ως μέρος της επιστήμης του μέλλοντος, προσπαθώντας να δει τα τεχνολογικά επιτεύγματα του σήμερα μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, αλλά και ως προοικονομία του αύριο. Πώς αναφέρεται το παρελθόν στην τεχνολογία του σήμερα; Πώς γίνεται η επανάχρηση της retro τεχνολογίας στη σύγχρονη τομή τέχνης – τεχνολογίας και επιστήμης; Θα αποτελέσει η σύγχρονη τεχνολογία αιχμής π.χ. τα NFT, το ΑΙ, τα σύγχρονα ρομπότ, η βιοτεχνολογία κ.λπ. το ρετρό του αύριο; Είναι οι σημερινές τεχνολογικές προοικονομίες όπως το superintelligence, 3D bioprinting, το mind uploading, το singularity, το transhumanism κ.λπ. το μέλλον; Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ανθρωπότητα;

Καλούμε καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους, τεχνολόγους και κάθε άλλο δημιουργό να υποβάλει τις αιτήσεις του στις αντίστοιχες κατηγορίες Installations, Video Art, Performances, Web Art, Animation, Digital Image, VR/AR, Games, Talks, Workshops, Music, Kids (που περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω κατηγορίες) έως την 1η Μαρτίου. Οι αιτήσεις αφορούν στο σύνολο της 18ης διοργάνωσης, φυσικού και online φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2022, αντίστοιχα. Οι καλλιτέχνες των επικρατέστερων αιτήσεων θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την πορεία της αίτησης τους αλλά και για λεπτομέρειες σε σχέση με την πιθανή παρουσίαση του έργου τους.

«Ελάτε να δούμε το μέλλον μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, και το παρελθόν μέσα από τα μάτια του μέλλοντος…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων επισκεφθείτε το www.adaf.gr

#ADAF2022 #ADAF22 #TheNewRetro #Futuretro #Futurology #Sci-Fi #Retrofuturism

Το 18ο Athens Digital Arts Festival υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2014-2020.